Symptomen van een hernia zijn vaak pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte. Waar en hoe de klachten aanwezig zijn hangt af welke zenuw geïrriteerd is. Een hernia van de lage rug geeft ook wel klachten in het been. Een hernia van de nek geeft klachten in de armen. Wanneer de zenuw verder wordt verdrukt zullen de klachten heviger zijn. Zo kan het dus zijn dat u in sommige houdingen meer last heeft dan in andere posities.
Een hernia in de lage rug behandelen?
Wat zijn symptomen voor een hernia?
Hoe ontstaat een hernia?
Er zijn meerdere onderliggende oorzaken mogelijk aan een hernia. Een plotselinge draaibeweging van de romp, vertillen, ongecoördineerd verschuiven van een object of langdurig zitten waarbij gebrek aan beweging ontstaat. Door te weinig bewegen wordt de spierconditie minder en is de romp minder stabiel. Daarnaast kan een aangeboren zwakte van het discusweefsel ook onderliggend zijn aan het ontstaan van een hernia.
Op welke leeftijd komen herniaklachten voor?
De gemiddelde leeftijd voor herniaklachten ligt tussen de 20 en 45 jaar. Hernia’s na 45 jaar komen minder vaak voor. Dit komt omdat er naarmate je ouder wordt minder vloeistof aanwezig is om naar buiten te drukken. Toch hoort u het waarschijnlijk wel veel dat iemand herniaklachten heeft na 45 jaar, vaak is dan de oorzaak een hernia samen met plaatselijke artrose (slijtage). MoveWell kan helpen bij deze klachten.
Hoe ziet een behandelplan voor een hernia eruit?
Bij een hernia is er lang niet altijd meer een operatie nodig, een klein groep mensen wordt geopereerd voor deze klacht. De meeste hernia klachten kunnen goed behandeld worden met fysiotherapie. Soms hebben de klachten die voelbaar zijn in armen en benen niet altijd te maken met een hernia. Vaak worden de klachten van uitstraling binnen zes tot acht weken minder. De uitstulping kan een soort litteken worden waardoor klachten langdurig aanwezig blijven. Doordat de tussenwervelschijf zijn elasticiteit kwijt waardoor de rug kwetsbaarder is.
Hoe ziet een behandeltraject eruit?
Bij MoveWell werken wij met een behandelplan wat bestaat uit 3 stappen. Elke hernia is uniek en vergt dan ook een ander behandeltraject.
Stap 1: Bewegen
Dit is de meeste belangrijk stap: door te bewegen zullen spieren en gewrichten anders gebruikt worden waardoor de zenuw uit de beknelling zal komen. Door op dezelfde manier te blijven bewegen zullen klachten in stand gehouden blijven worden. Mobiliserende oefeningen zullen worden gegeven om de beweging in de rug of nek weer te verbeteren. Deze oefening zullen ook thuis gedaan moeten worden om het herstel te bevorderen.
Stap 2: Stabiliseren
Wanneer de pijnklachten of uitstralende klachten voor een groot deel zijn afgenomen wordt er gestart met het stabiliseren van de wervelkolom. Doordat de rug kwetsbaar is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd met als doel dat u, uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten. De stabilisatiefase wordt afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen.
Stap 3: Functioneren
Wanneer de rug weer goed kan bewegen en u, uw rug kunt stabiliseren zal de behandeling worden afgebouwd. Het laatste deel van de behandeling zal het doel zijn het functioneren en het voorkomen van nieuwe klachten. Een hernia kan zijn sporen nalaten, het is dus van groot belang dat de rug gemobiliseerd en gestabiliseerd blijft. Daarnaast is het van groot belang om de conditie te verbeteren van de spieren om de rug gezond te houden.
Fysiotherapie - Rugscholing - Rugrevalidatie voor herniaklachten
Fysiotherapie en herniaklachten
Het kan zijn dat herniaklachten ervoor zorgen dat u spierspanningen ervaart. Door mobilisaties en spierontspanningstechnieken toe te passen kan de mobiliteit rondom de herniaklacht verbeterd worden. Om de mobiliteit en stabiliteit te verbeteren zal de therapeut oefeningen meegeven, deze oefeningen zijn gefocust op bewegingen van de gewrichten en zorgen voor stabiliteit.
Rugscholing
De therapeut zal met u doornemen wat er wel en niet gedaan mag worden met herniaklachten. Om de rug of nek te kunnen ontlasten wordt er met de bewegingstherapeut gekeken naar een juiste manier van bewegen. Indien nodig zal de bewegingstherapeut houdingscorrecties, adviezen en diverse oefeningen meegeven. Om spanningen van de tussenwervelschijven te verlichten wordt er gebruik gemaakt van McKenzie therapie.
Rugrevalidatie
MoveWell zorgt samen met u voor een passend behandelplan voor rugrevalidatie. De rug wordt door middel van mobiliteit, houding, kracht en conditie in de juiste richting van herstel begeleidt. Bij herniaklachten is het van belang om op een juiste manier te herstellen en toekomstige klachten te voorkomen.
De chiropractie behandeling voor herniaklachten
Uiterst lichte en precieze technieken
De druktechnieken die onze chiropractor uitoefent zijn zeer licht en van de juiste precieze. De druktechniek die de chiropractor toepast zijn er om de tussenwervelschijven van druk te ontzien en de wervelkolom te mobiliseren.
Mobilisatie-tractie behandeltafel
Bij MoveWell zijn diverse behandeltafels waar de chiropractor de druk op tussenwervelschijven kan verlichten. Ieder traject is een uniek traject, de therapeut kiest daarom een op maat gemaakt behandelplan om u zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Decompressie tafel voor herniaklachten
MoveWell heeft één van de meest innovatieve behandeltafels om uitstraling in een arm of been tegen te gaan. Een decompressie tafel geeft voor lichte onderdruk in de rug wat zorgt voor een druk verlichtende werking en betere doorbloeding.
Een hernia behandelen in Hilversum
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!