Heeft u de ziekte van Bechterew?

Bechterew of spondylitis ankylopoetica is een reumatische progressieve aandoening. Hierbij is een ontsteking aanwezig in het bekken en/of in de gewrichten van de wervelkolom. Deze ontstekingen kunnen geleidelijk aan leiden tot verbening van het bekken of de wervelkolom. Door de verbening kan er verstijving van het bekken en de wervelkolom ontstaan. Dit kan als gevolg hebben dat er een voorovergebogen houding wordt aangenomen. Bechterew komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe ziet een rug er anatomisch gezien uit?

De wervelkolom is opgebouwd uit 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels en het staartbeen. Het bekken zit tussen de lumbale wervels en het staartbeen. Het heupgewricht is een gedeelte van het bekken en het bovenbeen. Tussen alle wervels zitten kleine kussentjes die zorgen voor de schokabsorptie van de wervelkolom.

De ziekte van Bechterew herkennen?

Door de verbening waarbij het kraakbeen wordt omgezet in bot worden er voornamelijk stijfheid en pijn in de onderrug als symptomen ervaren. Klachten kunnen voelbaar zijn of zich uitbreiden naar de bovenrug, nek andere gewrichten. Daarnaast kunnen ontstekingen aanwezig zijn in de pezen en kan er een oogontsteking als gevolg ontstaan. Klachten zijn vaak het ergst aanwezig na rust, dus na het slapen of langere tijd zitten of liggen. Klachten verminderen naarmate er meer bewogen wordt.

Bechterew behandelen?

Bij de fysiotherapeutische benadeling Bechterew is het verminderen van pijn het hoofddoel, medicamenten zullen ervoor zorgen dat de ontsteking remt en de pijn wordt afgenomen.

Het is belangrijk om het lichaam zo optimaal in beweging te houden. Onze fysiotherapeut kan u adviseren welke sport u kan doen. Daarnaast bestaat de behandeling uit het verbeteren van uw lichaamshouding en hoe u dagelijkse activiteiten op de voor u meest pijnvrije of optimale manier kan worden uitgevoerd.

Er kan gekozen worden na een traject van een op een behandelingen, om deel te nemen aan een groepsbehandeling speciaal voor patiënten met Bechterew.

Wie zijn onze fysiotherapeuten?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell fysiotherapie Hilversum?