Een hernia behandelen in Hilversum?

Een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug of nek wordt ook wel een hernia of Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan tegen een zenuw aandrukken. Hernia’s komen het meeste voor in de onderrug en laag in de nek.

 

Ons rugcentrum is gespecialiseerd in herniaklachten. Gemiddeld zien wij 100 patiënten met nek- en rughernia’s per week. Dankzij ons grote team kunnen wij de klachten op verschillende manieren benaderen. Zo kiezen wij altijd de oplossing die het beste bij u past. MoveWell is een vertrouwd adres voor verwijzers en uit heel Nederland komen patiënten met complexe rug- en nekklachten.

Waarom MoveWell voor uw herniaklachten?

Gezien herniaklachten uiterst kwetsbaar zijn, bent u op zoek naar een specialisme. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van herniaklachten en benaderen uw klacht vanuit verschillende disciplines.

Wij bieden een krachtige combinatie van

FysiotherapieRugscholingRugrevalidatie

Behandeling van acute en chronische herniaklachten

Hoe sneller iemand wordt behandeld hoe beter. Ook al is de pijn niet vol te houden, dan nog adviseren wij u zo snel als mogelijk te komen om de druk van de tussenwervelschijf af te halen.

Juist in het begin kan je veel verschil maken! Wij proberen acute klachten binnen 24 uur te plaatsen. 

De behandeling van een acute of chronische hernia klacht is uiteraard anders. Op deze pagina leest u meer over de aanpak van onze praktijk.

Wat is een hernia?

Tussenwervelschijven zijn een soort kussentjes tussen de wervels. Door de jaren heen kunnen kleine scheurtjes ontstaan in deze schijven. Geleidelijk kan de tussenwervelschijf naar buiten uitpuilen. Dit komt veel voor en hoeft geen enkel probleem te zijn.

Toch kan bij een kleine groep mensen de uitpuiling groter worden, wat vaak resulteert in een plaatselijk ontsteking. Een zenuw komt dan onder druk te staan. Dit noemen we een hernia.

Een hernia doet pijn in de rug, maar ook in het been waar de zenuw naar toe loopt. Bij een nekhernia kan de armzenuw geprikkeld raken, waardoor er naast nekklachten ook klachten merkbaar kunnen zijn in de armen. Druk op de zenuw vergelijken we vaak met het stoten van je telefoonbotje, echter kunnen de sensaties bij iedereen anders zijn. De zenuw is een soort telefoonkabel en het ligt eraan hoe en waar deze zenuw onder druk komt te staan. Typische symptomen zijn zeurende pijn, scherpe pijn, stekende pijn, tintelingen, gevoelloosheid en zwakte.

Op welke leeftijd komen herniaklachten voor?

De gemiddelde leeftijd voor herniaklachten ligt tussen de 20 en 45 jaar. Hernia’s na 45 jaar komen minder vaak voor. Dit komt omdat er naarmate je ouder wordt minder vloeistof aanwezig is om naar buiten te drukken. Toch hoort u het waarschijnlijk wel veel dat iemand herniaklachten heeft na 45 jaar, vaak is dan de oorzaak een hernia samen met plaatselijke artrose (slijtage). MoveWell kan helpen bij deze klachten.

Specialistische zorg voor herniaklachten

Zoek altijd een gespecialiseerde zorgverlener voor herniaklachten. Herniaklachten zijn erg fragiel en moeilijk te behandelen. Praktijk MoveWell biedt u deze expertise!

Wat is de oorzaak van een hernia?

De scheurtjes ontstaan doorgaans geleidelijk als gevolg van een verkeerde lichaamshouding en/of beweging. Weinig afwisseling in de houding (zoals bij veel zittend of staand werk) vergroot de kans op hernia. Hetzelfde geldt voor werk waarbij steeds dezelfde bewegingen worden gemaakt, zoals tillen, veelvuldig bukken en draaien. Soms ontstaat een hernia plotseling door een ongeval.

Hernia is vaak ten onrechte een beladen woord

Hernia is vaak ten onrechte een beladen woord en de grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. Er is slechts een zeer kleine groep waarbij een operatie noodzakelijk is. Veruit de meeste herniaklachten kunnen goed behandeld worden zonder operatie! Daarnaast hebben klachten die voelbaar zijn in de benen en/ of armen niet altijd te maken met een hernia.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Stap 1 bewegen

nekbehandeling hilversum

Dit is de meeste belangrijk stap: door te bewegen zullen spieren en gewrichten anders gebruikt worden waardoor de zenuw uit de beknelling zal komen. Door op dezelfde manier te blijven bewegen zullen klachten in stand gehouden blijven worden. Mobiliserende oefeningen zullen worden gegeven om de beweging in de rug of nek weer te verbeteren. Deze oefening zullen ook thuis gedaan moeten worden om het herstel te bevorderen.

Stap 2 stabiliseren

uitleg hernia

Wanneer de pijnklachten of uitstralende klachten voor een groot deel zijn afgenomen wordt er gestart met het stabiliseren van de wervelkolom. Doordat de rug kwetsbaar is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd met als doel dat u, uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten. De stabilisatiefase wordt afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen.

Stap 3 functioneren

fysiotherapie voor kinderen hilversum

Wanneer de rug weer goed kan bewegen en u, uw rug kunt stabiliseren zal de behandeling worden afgebouwd. Het laatste deel van de behandeling zal het doel zijn het functioneren en het voorkomen van nieuwe klachten. Een hernia kan zijn sporen nalaten, het is dus van groot belang dat de rug gemobiliseerd en gestabiliseerd blijft. Daarnaast is het van groot belang om de conditie te verbeteren van de spieren om de rug gezond te houden.

Fysiotherapie - Rugscholing - Rugrevalidatie voor herniaklachten

Fysiotherapie en herniaklachten

kniepijn fysio hilversum

De fysiotherapeut zal middels spierontspanningstechnieken en mobilisatietechnieken de mobiliteit van de rug of nek verbeteren. De fysiotherapeut focust op de beweging van het gewricht en de omliggende stabiliteit. Oefeningen worden gegeven voor mobiliteit en/of stabiliteit.

Rugscholing

MoveWell specialisten

Bij herniaklachten is het van belang te begrijpen wat u wel of niet mag doen, leren te bewegen maar bovenal begrijpen hoe u de rug of nek kunt ontlasten. Veelal kan dit door middel van houdingscorrecties, oefeningen en andere adviezen. De zogenaamde McKenzie therapie wordt vaak toegepast om de spanning op de tussenwervelschijf te verminderen.

Rugrevalidatie

movewell rugrevalidatie

Met de rugrevalidatie van MoveWell wordt uw mobiliteit, kracht, houding en conditie aangepakt om weer te herstellen richting de 100%. Zeker bij herniaklachten kan dit van groot belang zijn om te herstellen en klachten te voorkomen.

Welke specialisten kunnen u met uw hernia helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Een hernia behandelen in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell fysiotherapie Hilversum?