Zweepslag opgelopen en wil je weten wat MoveWell voor je kan betekenen?

Een zweepslag is acute verrekking of totale scheur van een spier. Een zweepslag is het meest voorkomend in de kuit of in een van de bovenbeenspieren zoals de hamstring of de quadriceps. Echter, kan een zweepslag in alle spieren optreden. Door het plotseling aanspannen van een spier kan er een zweepslag ontstaan. Een zweepslag komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe ziet de kuit er anatomisch uit?

De kuitspier die vaak is aangedaan bij een zweepslag is de M. Gastronemius. Deze kuitspier bestaat uit 2 spierbuiken de binnenste (mediale) en de buitenste (laterale). De spier hecht aan boven het kniegewricht en loopt aan de achterkant van het onderbeen over de achillespees. De achillespees hecht uiteindelijk aan, aan het hielbeen. De kuitspier zorgt ervoor dat voet naar beneden kan bewegen, de enkel kan draaien en dat de knie kan buigen.

Hoe ontstaat een zweepslag?

Een zweepslag kan verschillende oorzaken hebben. De warming-up is van belangrijk onderdeel van een training, wanneer deze niet optimaal is kan deze resulteren in een zweepslag. Daarnaast zijn ongecoƶrdineerde bewegingen, slecht ondersteunende schoenen, een eenzijdige training of een explosieve bewegingen zoals een sprong een vaak geziene oorzaak van een zweepslag.

Hoe is een zweepslag te herkennen?

Bij een zweepslag is er een plotselinge pijnscheut voelbaar op de aangedane plek. Vrij wel direct na de pijnscheut is er functieverlies van de spier merkbaar. Bij een zweepslag van de kuit is het vaak onmogelijk om op het aangedane been te gaan staan of te lopen. Het kan zijn dat de blauwe plek op een andere plek zichtbaar is dan op de plek van de zweepslag. Vaak zakt de onderhuidse bloeding wat lager weg.

Behandeling

De eerste 48 uur na het ontstaan van de zweepslag is het belangrijk om;

  • Rust te houden
  • Te koelen
  • Eventueel een compressie verband aan te leggen om de zwelling tegen te gaan
  • Het been hoog te leggen.

Na de 48 uur van acuut letsel is het verstandig om te starten met een behandeling van een fysiotherapeut. De behandeling zal bestaan uit onder andere rekken en losmaken van de spieren en het weer in bewegingen zetten van het been. Daarnaast is het belangrijk om de kracht op te bouwen en om de coƶrdinatie van het been te trainen. Indien de zweepslag te wijden is aan een sportblessure dan kan onze fysiotherapeut advies geven over het zo optimaal mogelijk opwarmen van het lichaam voor het sporten.

Welke specialisten kunnen u met uw blessure helpen?

Angela Gƶdecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?