Frozen shoulder?

Een frozen shoulder kent zijn naam doordat de schouder enige tijd bevriest. Het kapsel tussen het schouderblad en de bovenarm is tijdens deze aandoening ontstoken en verkleefd. Een frozen shoulder duurt langer dan de gemiddelde klacht. En gaat gepaard met pijnklachten en bewegingsbeperkingen van de schouder. Een frozen shoulder verloopt vaak in 3 fases. De kans op herstel is groot de meeste klachten van pijn en bewegingsbeperking zullen grotendeels of volledig herstellen.

3 fase van een frozen shoulder

Fase 1 de bevriezingsfase

Tijdens deze fase is pijn de grootste klacht, naast pijn is stijfheid en daarbij bewegingsbeperking zich aan het ontwikkelen. Door de pijnklachten kan het slaapritme verstoord worden. Deze fase duurt tussen de 2 en de 9 maanden.

Fase 2 de bevroren fase

Tijdens deze fase is stijfheid de grootste klacht, bewegingen in alle richtingen van de schouder zijn beperkt. De pijn is in deze fase wel afgenomen, tenzij er niet in de eindstanden van de schouder wordt bewogen. Deze fase duurt tussen de 4 tot 12 maanden.

Fase 3 de ontdooingsfase

Tijdens deze fase zal de pijn geleidelijk aan geheel verdwijnen. De bewegingsmogelijkheden van de schouder zullen langzaamaan toenemen. Deze fase duurt tussen de 12 en 42 maanden.

Hoe ziet een schouder er anatomisch gezien uit?

De schouder bestaat uit drie gewrichten het ac gewricht (dak van het schouderblad en het sleutelbeen). Het glenohumerale gewricht (de aansluiting van de kop met de kom van de bovenarm en het schouderblad) en het scapulothoracale gewricht (het gewricht wat tussen het schouderblad en de romp beweegt).

De rotatorcuff spieren en pezen houden de schouder in de kom. De slijmbeurzen zorgen voor een soepele beweging van de gewrichten. Tussen het schouderdak en de kop van de schouder zit de ontsteking die een frozen shoulder veroorzaakt.

Hoe ziet een behandelplan eruit?

De fysiotherapeut kan u helpen met het herstel van de frozen shoulder. Er zal worden gekeken per fase waar behoefte aan is pijnbestrijding of beweeglijk houden van het gewricht. En hoe de klachten zo positief mogelijk kunnen worden beĆÆnvloed.

Wie zijn onze fysiotherapeuten?

Angela Gƶdecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten.Ā Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?