Artrose in de heup?

De meest voorkomende gewrichtsaandoening is artrose. Artrose komt voornamelijk voor bij mensen boven de 70 jaar en komt ongeveer de helft zo vaak voor bij mannen ten opzichte van vrouwen. Er zijn twee type artrose van de heup primaire artrose waarbij er langzaam aan de kraakbeen laag te hoogte van de heup kop verminderd. Bij de secundaire vorm van heupartrose is er een aangeboren heup afwijking onderliggend. Er is bij artrose sprake van een geleidelijke afbraak van het kraakbeen, wat kan resulteren in veranderingen aan het botoppervlak.

Functie van de heup?

De heup is onderdeel van het bekken, het bovenbeen is de kop van de heup en de kom is de zijkant van het bekken. Het uiteinde van deze twee botten bevat kraakbeen. Dit kraakbeen is glad en beweegt soepel over elkaar heen. Onder andere ook door de aanwezige gewrichtsvloeistof die zorgt voor een goede smering van het gewricht. Het gewricht wordt omringd door drie sterke gewrichtsbanden een stug kapsel en de heupspieren die de functie hebben het gewricht stabiel, maar ook mobiel te maken. De spieren die rond de heup lopen zorgen aan de voorzijde voor het buigen van de heup en aan de achterzijde zorgen voor rotatie of naar achter bewegen van de heup. De bilspieren zijn onderdeel van de heupspieren.

Hoe kunt u heup artrose herkennen?

Slijtage van het kraakbeen geeft voornamelijk pijn en stijfheid bij het opstaan van een stoel, traplopen of in en uit de autostappen. Klachten kunnen uitstralen naar de bil en de knie. Bewegen van de heup wordt langzaamaan pijnlijker en gevoeliger waardoor er een afwijkend looppatroon kan ontstaan. Vooroverbuigen vanuit zittende positie is vaak moeizaam, zoals bij het aantrekken van sokken of strikken van veters.
Artrose in een verder stadium laat vaak meer constante klachten zien.

Hoe ontstaat heup artrose?

Het ontstaan van primaire artrose is nog onbekend ondanks vele onderzoeken. Er is wel duidelijk dat het gaat om een samenhang van erfelijkheid, geslacht en overbelasting van gewrichten. Secundaire artrose kan op jonge leeftijd al klachten geven, wanneer bijvoorbeeld de aangeboren afwijking (waarbij de kop en de kom niet goed op elkaar passen) niet is behandeld kan artrose op vanaf het 30stelevensjaar optreden.

Een op maat gemaakt behandelplan?

De fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen van de pijnklachten en het optimaal leren bewegen van de gewrichten. Tijdens de behandeling van artrose is het doel het behandelen van de gevolgen die voortkomen uit artrose. Voldoende beweging is belangrijk, rust geeft eerder een negatief resultaat. Bewegen is positief voor het gewricht het doel is het gewricht zo beweegbaar mogelijk te houden, waardoor het gewricht gesmeerd blijft. Het trainen van spieren is van groot belang om zo mobiel mogelijk te blijven. Daarnaast kan de fysiotherapeut u advies geven met betrekking tot sport en opbouwen van lichamelijke activiteiten.

Wie zijn onze Fysiotherapie specialisten?

Angela Gƶdecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen?Ā Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten.Ā Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?