Wat is bekkeninstabiliteit?

Bij bekkeninstabiliteit is er een verzwakking van het bekken. Dit kan komen door verzwakte spieren maar ook door een ongeval. Bekkeninstabiliteit komt vaak voor bij zwangere vrouwen maar ook zonder zwangerschap kunnen er klachten door bekkeninstabiliteit ontstaan.

Hoe zien de bekken er anatomisch gezien uit?

Het bekken verbindt de romp met de benen en speelt een belangrijke rol bij de houding en beweeglijkheid van het lichaam. Het bekken bestaat uit drie delen, de linker en de rechter bekkenhelft met daartussen het heiligbeen. Aan de voorzijde zit het schaambeen wat de linker en rechter bekkenhelft met elkaar verbindt. Aan de achterzijde is dat het heiligbeen en de si gewrichten. Het bekken wordt bij elkaar gehouden door middel van banden, pezen en spieren. De buik, rug en bekkenbodemspieren zijn de belangrijkste spieren voor een stabiele basis. Daarnaast beschermt het bekken de organen zoals, de blaas de darmen en de baarmoeder.

Hoe kunt u bekkenklachten herkennen?

Er zijn een aantal oorzaken onderliggend aan bekkeninstabiliteit, naast de zwangerschap. Door sporten zoals bij lange afstanden hardlopen of door een val met de fiets of van een paard kunnen instabiliteitsklachten ontstaan. Daarnaast kan een scheefstaande bekken ook zorgen voor bekkeninstabiliteit.

De meest voorkomende klachten bij bekkeninstabiliteit zijn pijn rond het schaambeen. Daarnaast is ochtendstijfheid en pijn in de onderrug en stuitje vervelende bijkomende klachten. Vaak zijn de klachten aanwezig bij het lopen, traplopen, pijn bij het omdraaien in bed of moeite met staan op een been. De meeste klachten zijn aanwezig bij het starten van bewegen of wanneer het lichaam vermoeid is.

Wat kunt u verwachten van een behandeling?

Belast het bekken zover dat de belastbaarheid niet overschreden wordt. Door middel van rustpauzes te nemen, zwaardere huishoudelijke taken (zoals stofzuigen en bukken en tillen) te minimaliseren. Traplopen is belastend voor het bekken, probeer dit te zo min mogelijk te doen. Behandelingen bij een therapeut kan helpen om klachten te verminderen of nieuwe klachten te voorkomen.

Mobiliteit

rugklachten fysio hilversum

Het verbeteren van de beweeglijkheid door middel van specifieke druktechnieken en speciaal hiervoor geschikte behandelapparatuur. Het geven van oefeningen om de beweeglijkheid te verbeteren.

Stabiliteit

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

De stabiliteit wordt verbeterd door het doen van oefeningen. Onze therapeuten stellen een behandelplan op waar bepaalde oefeningen bij horen.  Samen met de therapeut worden de oefeningen afgewerkt in de oefenzaal of zelf bij u thuis.

Functionaliteit

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Het begrijpen van de klacht door middel van rugscholing. Het verbeteren van de houding om de druk op de aangedane gewrichten te verlichten.

Welke specialisten kunnen u met uw bekkenklachten helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Behandeling polsklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?