Kaakklachten behandelen in Hilversum?

Kaakklachten zijn vaak een verzamelnaam voor klachten die terug te voeren zijn op het kaakgewricht, de kauwspieren en gerelateerde structuren. Dit wordt ook wel temporomandibulaire disfunctie genoemd. De klachten die hieruit voortkomen ontstaan meestal door overbelasting van de kauwspieren.

MoveWell heeft een gespecialiseerde fysiotherapeuten werken voor de kaak. Het behandelen van de kaak vereist een extra specialisatie. Onze kaakfysiotherapeut ziet vele kaakklachten en werkt nauw samen met specialisten en tandartsen.

Hoe zijn kaakklachten te herkennen?

Veel voorkomende symptomen zijn klikken van de kaak, pijn en beperkte beweeglijkheid. Als er niks aan de kaakproblemen wordt gedaan kan de pijn erger worden. In en om het gewricht kunnen pijnen ontstaan die zelfs kunnen uitstralen naar het voorhoofd, nek en schouders. Ook klachten zoals oorpijn een vol gevoel en suizen kunnen afkomstig zijn van het kaakgewricht.

Wat zijn oorzaken van kaakklachten?

De meeste kaakklachten hebben een onderliggende factor als probleem zoals problemen met tanden of kiezen. Klemmen of knarsen van de tanden kunnen kaakklachten veroorzaken. Het overbelasten van de kauwspieren door kauwgom kauwen of nagelbijten kan ook onderliggend zijn. Daarnaast kan spanning, vermoeidheid of stress op ten duur klachten veroorzaken.

Banden van het kaakgewricht kunnen oprekken of scheuren. Hierdoor kan het kraakbeenschijfje uit zijn positie komen waardoor het terug geschoven moet worden bij het openen van de mond, dit wordt ook wel lock genoemd. De mond kan niet verder open of dicht gedaan worden.

Wat is de functie van de kaak?

Het kaakgewricht is het gewricht dat de schedel maakt met de onderkaak. Het is een complex en uniek gewricht dat een zogenoemde gepaarde beweging genereert. Dit betekent dat het linker en rechter kaakgewricht tegelijk moeten bewegen. De bovenkaak daarentegen kan niet bewegen, deze zit vast aan je schedel.

Wat is een "lock"?

Als de banden van het kaakgewricht verrekt zijn of gescheurd, dan kan het de kraakbeenschijf uit het kaakkopje trekken waardoor deze steeds terug moet schuiven bij het openen van de mond. Als deze niet meer terug wilt schuiven met openen van de kaak ontstaat er een bewegingsbeperking wat ook wel een ‘lock’ wordt genoemd. Hierbij kunt u uw mond niet verder openen en/of dicht doen.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Een fysiotherapeut kan u helpen met het verminderen van de kaakklachten. Het is belangrijk om het kaakgewricht en daarmee de spieren minimaal te belasten. De fysiotherapeut zal samen met u een behandelplan opstellen om de spieren en het gewricht weer te gaan belasten. Oefeningen om omliggende spieren optimaal te laten functioneren zal onderdeel zijn van de behandeling. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de omliggende gewrichten zoals de nek en uw lichaamshouding.

Welke kaaktherapeut kan u helpen met uw kaakklachten?

Laura Burgess

Fysiotherapeut

Behandeling kaakklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?