Last van knieartrose?

Het is niet bijzonder dat de knie vatbaar is voor artrose, tijdens het bewegen wordt de knie veel belast. De knie is van oorsprong een scharniergewricht maar kan ook een klein beetje schuiven en draaien wat het een ingewikkeld en vatbaar gewricht maakt. Slijtage in de knie is een van meest voorkomende vormen van artrose. Knie artrose komt voornamelijk voor na het 50ste levensjaar. Bij artrose is er sprake van een geleidelijke afbraak van het kraakbeen, wat kan resulteren in veranderingen aan het botoppervlak.

Wat is de functie van de knie?

De knie verbindt het scheenbeen met het dijbeen, op de uiteinden zit een laagje kraakbeen. Hierdoor schuiven de botten soepel over elkaar heen en het absorbeert schokken. Aan de binnen en buitenkant van de knie zit de meniscus, deze zorgt voor een betere drukverdeling van het dijbeen op het scheenbeen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen tijdens het lopen en draaien op zijn plek blijft. Aan de voorzijde van de knie is nog de knieschijf te vinden deze stabiliseert de scharnierfunctie van de knie en remt en beschermt het gewricht.

Doordat bij artrose het laagje kraakbeen dunner wordt, kan het zijn dat de botten op elkaar komen zonder bescherming. Dit kan als gevolg slijtage aan het boloppervlak geven.

Hoe ontstaat knieartrose?

Een trauma op jonge leeftijd kan ervoor zorgen dat er op latere leeftijd artrose in de knie ontstaat. Weefsel slijt langzaamaan vanaf het 50ste levens jaar, bij de een sneller dan bij de ander wat artrose kan veroorzaken. Daarnaast kan door ongunstig belasten of overbelasten van de knie op ten duur zorgen voor extra slijtage, wat in de loop van tijd artrose kan worden.

Is artrose goed te behandelen?

Artrose is een progressieve aandoening wat betekent dat het niet te genezen is. De fysiotherapeut kan u helpen bij het verbeteren van bewegen. De behandeling zal zich dan ook richten op het optimaal belasten van het gewricht. En ervoor te zorgen dat pijnklachten zo min mogelijk aanwezig is. De behandeling zal bestaan uit oefeningen voor het versterken van de spieren rond de knie, maar zal ook bestaan uit adviezen met betrekking tot bewegen en rust.

Wie zijn onze fysiotherapeuten?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?