Hyperventilatie klachten?

Hyperventilatie klachten zijn klachten tijdens het ademhalen. Vaak zijn deze klachten aanwezig zonder dat u het door heeft. De ademhaling is te snel of te diep. Hyperventilatie ontstaat door spanning en door stress. De symptomen zijn erg vervelend en kunnen u angstig maken, wat klachten verergerd. Hyperventilatie komt bij alle leeftijden voor.

Hoe zijn hyperventilatieklachten te herkennen?

De belangrijkste ademhalingsspieren zijn het diafragma dit is een spierachtige structuur die de borst en buikholte van elkaar scheidt. Bij het samentrekken wordt het diafragma recht gemaakt waardoor het volume van de borstholte toeneemt. Het diafragma zorgt voor ongeveer de helft van de zuurstof wat in wordt geademd. Daarnaast zijn de intercostale spieren.

Iedereen kan last krijgen van hyperventilatie klachten. In stressvolle of emotionele omstandigheden is de kans op een hyperventilatie aanval groter. Daarnaast kan er wanneer er onrustig geademd wordt tijdens inspanning zoals tijdens sporten ook hyperventilatie ontstaan.

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Iedereen kan last krijgen van hyperventilatie klachten. In stressvolle of emotionele omstandigheden is de kans op een hyperventilatie aanval groter. Daarnaast kan er wanneer er onrustig geademd wordt tijdens inspanning zoals tijdens sporten ook hyperventilatie ontstaan.

Veel voorkomende symptomen zijn duizeligheid, benauwdheid, hartkloppingen, tintelingen in vingers en stijfheid van armen of benen. De ademhaling is hoog in de borst waardoor er diep geademd wordt door het gevoel van niet genoeg zuurstof te krijgen wat beangstigd. De ademhaling gaat erg snel waardoor extra koolzuur wordt uitgeademd. Hierdoor veranderd de zuurgraad van het bloed.

Hyperventilatie kan optreden als een aanval, maar kan ook in een constante vorm aanwezig zijn.

Hyperventilatie en behandeling

De fysiotherapeut zal zich richten op de oorzaak van de klachten en hoe deze op een zo positief mogelijke manier te beïnvloeden. Er wordt gekeken naar de manier van ademen in verschillende posities, maar ook wordt er gekeken naar de functie van de spieren. Daarnaast worden er ontspanningsoefeningen gedaan om het gehele lichaam te leren ontspannen in combinatie met een ontspannen ademhaling. Wanneer de ontspanning en ademhaling optimaal is, wordt er tijdens inspanning gekeken of de optimale ademhaling behouden kan blijven. De fysiotherapeut zal zich richten op de oorzaak van de klachten en hoe deze op een zo positief mogelijke manier te beïnvloeden. Er wordt gekeken naar de manier van ademen in verschillende posities, maar ook wordt er gekeken naar de functie van de spieren. Daarnaast worden er ontspanningsoefeningen gedaan om het gehele lichaam te leren ontspannen in combinatie met een ontspannen ademhaling. Wanneer de ontspanning en ademhaling optimaal is, wordt er tijdens inspanning gekeken of de optimale ademhaling behouden kan blijven.

Wie zijn onze Fysiotherapeuten?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?