Een hernia in de nek behandelen in Hilversum?

Een hernia of een HNP (hernia nuclei pulposi) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Tussen de wervels zitten soepele tussenwervelschijven, wanneer deze gaat uitpuilen kunnen ze tegen de zenuw aan drukken en klachten veroorzaken. Een hernia is vaak aanwezig in de nek of in de lage rug en komt het vaakst voor bij volwassene tussen de 20 en de 45 jaar. Een uitstulping kan geleidelijk ontstaan door kleine scheurtjes. Deze kunnen komen door ongunstig bewegen of door een langdurig ongunstige lichaamshouding. Door veelvuldig bukken, tillen en draaien met de rug wordt de druk op de wervels en daarmee op de tussenwervelschijven verhoogd, wat kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van de hernia.

Waarom MoveWell voor uw herniaklachten?

Gezien herniaklachten uiterst kwetsbaar zijn, bent u op zoek naar een specialisme. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van herniaklachten en benaderen uw klacht vanuit verschillende disciplines.

Wij bieden een krachtige combinatie van

FysiotherapieRugscholingRugrevalidatie

Behandeling van acute en chronische herniaklachten

Hoe sneller iemand wordt behandeld hoe beter. Ook al is de pijn niet vol te houden, dan nog adviseren wij u zo snel als mogelijk te komen om de druk van de tussenwervelschijf af te halen.

Juist in het begin kan je veel verschil maken! Wij proberen acute klachten binnen 24 uur te plaatsen. 

De behandeling van een acute of chronische hernia klacht is uiteraard anders. Op deze pagina leest u meer over de aanpak van onze praktijk.

Wat is een hernia?

Een hernia ontstaat in de tussenwervelschijven in de wervelkolom. Tussen deze wervels van zitten de tussenwervelschijven. Deze schijven werken als schokabsorberende kussentjes, om schokken van het lichaam te kunnen opvangen. Geleidelijk aan kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in de tussenwervelschijven. Waanneer de scheurtjes in de buitenkant zodanig groot worden kan de taaie kern van de tussenwervelschijf naar buiten komen. Wanneer de taaie vloeistof naar buiten komt kan dit gaan irriteren en drukken op een zenuwbaan. Wat uiteindelijk klachten geeft in de rug of nek met als gevolg uitstralende pijnen in andere delen van het lichaam. De pijn die voelbaar is wordt veroorzaakt door de uitstulping die tegen de zenuw drukt en doordat er een ontsteking op de plek aanwezig is.

Op welke leeftijd komen herniaklachten voor?

De gemiddelde leeftijd voor herniaklachten ligt tussen de 20 en 45 jaar. Hernia’s na 45 jaar komen minder vaak voor. Dit komt omdat er naarmate je ouder wordt minder vloeistof aanwezig is om naar buiten te drukken. Toch hoort u het waarschijnlijk wel veel dat iemand herniaklachten heeft na 45 jaar, vaak is dan de oorzaak een hernia samen met plaatselijke artrose (slijtage). MoveWell kan helpen bij deze klachten.

Specialistische zorg voor herniaklachten

Zoek altijd een gespecialiseerde zorgverlener voor herniaklachten. Herniaklachten zijn erg fragiel en moeilijk te behandelen. Praktijk MoveWell biedt u deze expertise!

Wat is de oorzaak van een hernia?

Er zijn meerdere onderliggende oorzaken mogelijk aan een hernia. Een plotselinge draaibeweging van de romp, vertillen, ongecoördineerd verschuiven van een object of langdurig zitten waarbij gebrek aan beweging ontstaat. Door te weinig bewegen wordt de spierconditie minder en is de romp minder stabiel. Daarnaast kan een aangeboren zwakte van het discusweefsel ook onderliggend zijn aan het ontstaan van een hernia.

Fysiotherapie - Rugscholing - Rugrevalidatie voor herniaklachten

Fysiotherapie en herniaklachten

nekpijn en klachten hernia

De fysiotherapeut zal middels spier ontspanningstechnieken en mobilisatietechnieken de mobiliteit van de rug of nek verbeteren. De fysiotherapeut focust op de beweging van het gewricht en de omliggende stabiliteit. Oefeningen worden gegeven voor mobiliteit en/of stabiliteit.

Rugscholing

dr wolff rugscholing

Bij herniaklachten is het van belang te begrijpen wat u wel of niet mag doen, leren te bewegen maar bovenal begrijpen hoe u de rug of nek kunt ontlasten. Veelal kan dit door middel van houdingscorrecties, oefeningen en andere adviezen. De zogenaamde McKenzie therapie wordt vaak toegepast om de spanning op de tussenwervelschijf te verminderen.

Rugrevalidatie

rugfitness movewell

Met de rugrevalidatie van MoveWell wordt uw mobiliteit, kracht, houding en conditie aangepakt om weer te herstellen richting de 100%. Zeker bij herniaklachten kan dit van groot belang zijn om te herstellen en klachten te voorkomen.

Hoe ziet een behandeltraject eruit?

Wij leggen ons behandeltraject uit met ons 3 stappen plan. Iedereen is uniek; zeker bij de behandeling van hernia klachten is het niet mogelijk een standaard behandelingstraject uit te leggen.

Stap 1: Bewegen

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Dit is de belangrijkste stap: Hierin kijkt de chiropractor naar het verminderen van uw pijnklachten en andere symptomen. Het doel van de behandeling is om de zenuw uit de ‘beknelling’ te krijgen die is ontstaan door de plaatselijk ontsteking en druk van de hernia. De chiropractor zal door middel van de daarvoor speciaal bedoelde behandeltafels en apparaten een verlichtende tractie / rek uitbrengen op de onderrug of nek.

Door de hernia zal de wervelkolom met haar gewrichten en spieren anders bewegen en de klacht daarom ook in stand kunnen houden. De chiropractor kan hierin specifieke druk uitoefenen op de gewrichten om de beweging te optimaliseren en hiermee ook de klachten te verminderen.

In samenspraak met de fysiotherapeut worden spierontspanningstechnieken en  mobilisatietechnieken toegepast. Mobiliserende oefeningen zullen gegeven worden om de beweging in de rug en/ of nek terug te krijgen. Deze thuisoefeningen zijn van groot belang in het herstel van de hernia.

Stap 2: Stabiliseren

fysio in hilversum

Stap 1 kan bij een hernia lang duren. Indien de pijnklachten voor een groot deel zijn afgenomen dan kan er begonnen worden met het stabiliseren van de wervelkolom. Rugcentrum MoveWell heeft hier speciale trainingsapparatuur voor. Deze machines hebben lichtgevoelige sensoren die de beweging van uw rug opmerken, zodoende kunt u zeer gericht uw rug trainen.

In vergelijking met andere spierversterkende fitnessapparatuur is de stabilisatielijn bij Rugcentrum MoveWell in eerste instantie gericht op de kleine spiertjes in de rug. Zeker bij het trainen van een kwetsbare rug is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd, zodat u uiteindelijk uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten.

Stap 3: Functioneren

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Indien uw rug de goede verhouding van mobiliteit en stabiliteit heeft zal de behandeling worden afgebouwd. De rugrevalidatie therapeut zal met u de risicofactoren doornemen die er bestaan voor het herblesseren van uw klacht. Het belang van een goede houding wordt benadrukt.

De chiropractor zal kijken of de mobiliteit van uw wervelkolom goed is. Een herniaklacht kan zijn sporen nalaten dus het is van groot belang dat u de rug blijft mobiliseren en stabiliseren. De stabilisatiefase wordt ook afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen.

Sporten is ook belangrijk. Het conditioneel verbeteren van de spieren is essentieel voor een gezonde rug. De chiropractor zal u hierbij adviseren. Uiteindelijk werken we altijd met onze slogan Move Well Feel Better!

Welke specialisten kunnen u met uw hernia helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Een hernia behandelen in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons.
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell fysiotherapie Hilversum?