Whiplash behandelen in Hilversum?

Een whiplash is een snelle onverwachte beweging waarbij de halswervelkolom uitgerekt wordt en achterover wordt gebogen. Het is een beweging zonder dat het hoofd ergens tegenaan komt. Vaak is een whiplash het gevolg van een (auto)ongeluk. De klachten die ontstaan vanuit een whiplash zijn uiteenlopend. Klachten kunnen acuut ontstaan of na een paar dagen, maanden of na enkele jaren.

Wat zijn symptomen van een whiplash?

De meest voorkomende klacht bij een whiplash is een pijnlijke, stijve nek. Daarnaast kunnen er ook klachten als hoofdpijn, schouderklachten, rugklachten, misselijkheid, duizeligheid, oorsuizen en uitstralende pijn ontstaan. De uitstralende pijn is dan voelbaar in de armen en/of het gezicht. Maar niet alleen lichamelijke klachten zijn onderdeel van een whiplash. Er kan ook gedragsverandering optreden als gevolg van een whiplash. Het is daarom belangrijk uw klachten niet te onderschatten en binnen 1 á 2 weken uw klachten na te laten kijken.

Wat zijn oorzaken van een whiplash?

Vaak is een auto-ongeluk de oorzaak van een whiplash. Wanneer de botsing van achteren komt, kunnen de nekspieren zich niet schrap zetten voor een klap. Dit gebeurt wel wanneer de aanrijding van voren komt. Door de onverwachte klap hebben de nekspieren geen tijd om te reageren en loopt de nek grote schade op. Vanwege de slingerbeweging raken veel structuren in de nek beschadigd en is er deskundige hulp nodig om van uw klachten te herstellen.

Hoe ziet de nek er anatomisch gezien uit?

De cervicale wervelkolom ofwel de nek bestaat uit zeven wervels. Tussen alle wervels bevinden zich tussenwervelschijven, deze zorgen voor de demping tussen de wervels. Naast de tussenwervelschijven zitten er ook facetgewrichten tussen de wervels deze samen zorgen voor een optimale beweging van de wervelkolom.

 

De nek heeft ongeveer 7 lagen spieren, bestaande uit grote sterke spieren tot kleine stabiliserende spieren. Naast spieren ontspringen ook een tal van zenuwen vanuit de ruggengraat te hoogte van de nek. Een nekklacht is daardoor over het algemeen een blessure aan niet alleen de spieren maar vaak ook aan de gewrichten, banden en zenuwen.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Fysiotherapie kan u helpen om te herstellen van uw klachten. Allereerst is het van belang om goed rust te nemen. Vaak is rust nemen lastig in te plannen in het drukke dagelijkse leven. De fysiotherapeut kijkt samen met u wat de beste manier van bewegen is. Om het herstel te verbeteren is het belangrijk wel te blijven bewegen, hierbij is de houding van de rest van het lichaam van belang.

Welke specialisten kunnen u met uw whiplash helpen?

Victor Haasjes

Fysiotherapeut

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Behandeling whiplash in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?