Revalideren na een enkel- of voetoperatie?

Het enkelgewricht bestaat uit 2 botdelen, het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Dit wordt ook wel het bovenste spronggewricht  (talus) genoemd. De achtervoet bestaat uit het hielbeen (calcaneus) en het sprongbeen (talus). Het gewricht tussen deze beide botten noemen we het onderste spronggewricht. Rondom de enkel zitten diverse spieren, banden en pezen. Aan de buitenkant zitten vaak geblesseerde enkelbanden. Er zijn verschillende operaties mogelijk aan het onderbeen, de voet en het enkelgewricht. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende operaties.

Kijkoperatie: Artroscopie

Hierbij kan de orthopeed in het enkelgewricht kijken en het gewricht van binnen schoonmaken. Dit is de meest voorkomende operatie van het enkelgewricht.

Vastzetten van het enkelgewricht: Artrodese

Hierbij worden beschadigde gewrichtsvlakken verwijderd en wordt het enkelgewricht aan elkaar vastgemaakt. Deze operatie komt vaak voor bij ernstige slijtage van het enkelgewricht.

Enkelprothese

Hierbij worden beschadigde gewrichtsvlakken verwijderd en wordt het enkelgewricht aan elkaar vastgemaakt. Deze operatie komt vaak voor bij ernstige slijtage van het enkelgewricht.

Botuitsteeksel verwijderen: Haglund’s exostose

Soms groeit bot waar het niet moet groeien en moet dit worden verwijderd omdat het irriteert tijdens bewegen. Dat doet de orthopeed middels de Haglund’s exotose.

Beknelde zenuw in voorvoet: Morton’s neuroom

Hierbij wordt het stukje van de beknelde zenuw dat tussen 2 middenvoetsbeentjes zit verwijderd.

Klauwteen of hamerteen

Hierbij ontstaat een ongewone groei van de teenkootjes. Vaak wordt er een kootje verwijderd uit de teen zodat de teen weer gestrekt kan worden.

Wie zijn onze Fysiotherapie specialisten?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?