Thoracic Outlet Syndroom (TOS) behandelen in Hilversum?

TOS wordt ook wel schoudergordelsyndroom of neuro vasculair compressie syndroom genoemd. Tos is een verzamelnaam voor beknellingen van de vaat-zenuwbundels in het schoudergebied. De vaatzenuwbundel is een geheel van bloedvaten en zenuwen die van de nek en borstholte naar de arm loopt. Wanneer de zenuw bekneld raakt kan hij signalen niet meer goed doorgeven en is de doorbloeding verstoord wat klachten geeft. Naast dat het pijnklachten in de schouder geeft is er vaak uitstralende pijn aanwezig in arm of hand en in sommige gevallen naar de nek of het achterhoofd.

Hoe ontstaat TOS?

De schouder bestaat uit drie gewrichten het ac gewricht (dak van het schouderblad en het sleutelbeen), het glenohumerale gewricht (de aansluiting van de kop en de kom van de bovenarm), het schouderblad en het scapulothoracale gewricht (het gewricht wat tussen het schouderblad en de romp beweegt). De rotatorcuff spieren en pezen houden de schouder in de kom. De slijmbeurzen zorgen voor een soepele beweging van de gewrichten.

Door de beweeglijkheid van de schouder en de vele spieren die er omheen lopen kunnen er op verschillende plaatsen zenuwen of vaten bekneld raken. De vaten en of zenuwen kunnen ingeklemd zitten tussen de eerste rib en het sleutelbeen of ingeklemd zijn onder een spier tijdens het heffen van de arm.

Wat zijn de symptomen van TOS?

Er zijn voor TOS  veel indicaties wat aan kan tonen dat u last heeft van TOS klachten. Zo zijn; tintelingen, verminderde gevoeligheid, controle van spieren, afname spierkracht, koud aanvoelende vingers/arm, bleek of blauw verkleuren, vermoeid gevoel en oppervlakkige gezwollen aders indicaties van TOS. Voor de zekerheid zou bij 1 of meerdere herkenbare klachten het signaal moeten zijn om een afspraak met de fysiotherapeut te maken.

Wat zijn oorzaken van TOS?

TOS kan verschillende oorzaken hebben, vaak zijn klachten houding gerelateerd dit kan komen vanuit de bouw van het lichaam. Door langdurig dezelfde houding aan te nemen zoals achter de computer neemt de kant op klachten toe. Ook beroepen waar veel bovenhands wordt gewerkt zoals schilders, kappers en leraren hebben een verhoogd risico op het krijgen van tos. Daarnaast kan een beknelling ook voortkomen uit de aanwezigheid van extra ribben in de hals. De bundel kan ook ingeklemd zitten tussen de eerste rib en het sleutelbeen of ingeklemd zijn onder een spier tijdens het heffen van de arm.

Ook een ongeval, waarbij het sleutelbeen of de eerste rib gebroken is, kan een oorzaak zijn.

Hoe ziet een behandeling er uit?

De fysiotherapeut kan u helpen met de verminderen van de klachten en hoe u nieuwe klachten kunt voorkomen. Belangrijk is om eerst te weten waardoor de klachten ontstaan, dit wordt onderzocht middels een intake en lichamelijk onderzoek. De behandeling zal bestaan uit het bevorderen van de beweeglijkheid van de schouder. Tevens het mobiliseren van het sleutelbeen en de eerste rib. Daarnaast zijn houdingscorrecties en oefeningen onderdeel van de behandeling. Het is belangrijk dat u de oefeningen regelmatig uitvoert om zo uw houding te verbeteren en terugkeren van klachten te voorkomen.

Welke specialisten kunnen u met uw TOS klachten helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

TOS behandeling in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell fysiotherapie Hilversum?