Enkelklachten behandelen in Hilversum?

Enkelklachten zijn vervelend omdat ze het dagelijks leven belemmeren. Door de klacht zorgen ze voor beperkte bewegingsvrijheid en voor een afwijkend looppatroon. Door een de pijn te ontzien moeten andere spieren compenseren en worden overbelast. Wat op hun beurt kan zorgen voor meer of andere klachten. De meest voorkomende enkelklachten zijn verzwikking, instabiliteit of een verstuiking.

Hoe ziet een voet er anatomisch gezien uit?

De enkel wordt gevormd door het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen. De middenvoet bestaat uit voetwortelbeentjes en de voorvoet uit de middenvoetsbeentjes en de tenen. Het kraakbeen op elk botdeel zorgt voor een glad oppervlak waardoor de beweging soepel in het gewricht kan plaatsvinden. Om alles goed bij elkaar te houden en te laten samenwerken zijn er veel banden en pezen aanwezig. De enkelbanden aan de binnen en buitenzijden zorgen voor de stabiliteit van de enkel.

Een enkelklacht kunnen herkennen?

Acute enkelklachten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een verzwikking van de enkel. Een verzwikking is herkenbaar aan de zwelling en de scherpe pijn die ontstaat. Veel voorkomende symptomen van enkelklachten zijn instabiliteit, verminderde bewegelijkheid, pijn die verergerd bij belasting tijdens lopen of staan en er kan een zwelling of een bloeduitstorting zichtbaar zijn.

Hoe kunnen enkelklachten ontstaan?

Enkelklachten kunnen dus op verschillende manieren ontstaan. Tijdens sporten kunnen er verrekkingen of verdraaiingen van de enkelbanden plaats vinden. Daarnaast kan een chronische aandoening onderliggend zijn aan de enkelklachten.

Hieronder een kort overzicht van verschillende veel voorkomende enkelklachten.

Wat voor klachten en hoe te behandelen?

Verzwikkingen of verstuikingen

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Tijdens sporten is de kans groot op een verzwikking of verstuiking van de enkel. Bij een verzwikking zijn de enkelbanden opgerekt en is er minimale schade aanwezig, klachten zijn vaak binnen enkele dagen verminderd. Bij een verstuiking zijn de enkelbanden verrekt of gescheurd, hierdoor zijn klachten langer dan een aantal dagen aanwezig.

Instabiliteit

shockwave hielspoor

Instabiliteit van de enkel kan een niet goed herstelde blessure van de enkelbanden. Door de instabiliteit gaat er compensatie optreden, omdat de enkel niet meer alle krachten kan dragen. Doordat de spieren omliggend harder moeten werken en daarmee meer belast worden, kan er een overbelasting ontstaan. Door de andere belasting op de enkel kan de enkel harder slijten, wat artrose kan veroorzaken.

Behandeling

fysiotherapie hilversum
De fysiotherapeut zal afhankelijk van het stadium van de klacht en de oorzaak van de klacht een behandelplan opstellen. Wanneer er een standsafwijking de klachten veroorzaakt, zal de behandeling zich eerst richten deze te minimaliseren. Stabiliseren van de enkel en het versterken van de spieren rond de enkel en het onderbeen zullen onderdeel zijn van het behandelen van enkelklachten.

Welke specialisten kunnen u met uw enkelklachten helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut

Behandeling enkelklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell fysiotherapie Hilversum?