De patiënten die reumatisch zijn hebben vaak last van pijn, stijfheid in gewrichten of spieren en vaak is er vermoeidheid aanwezig. Bij ontstekingen wordt het gewricht rood, dik en warm. De klachten kunnen ervoor zorgen dat bewegen bemoeilijkt wordt. Vaak is er niet van te voren voorspellen hoe de klachten aanwezig is, dat verschilt per moment.
Reuma? Hoe verder?
Hoe kunt u reuma herkennen?
Wat is ontstekingsreuma (auto-immuunziekte)?
Wanneer er ontstekingsreuma aanwezig is, dan ziet het lichaam gezonde cellen als ongezonde cellen en valt het lichaam de gezonde cellen aan. Er ontstaan ontstekingen in gewrichten. Voorbeelden van ontstekingsreuma zijn; reumatoïde artritis, axiale spondyloartritis (zoals bechterew), artritis psoriatica of systemische lupus erythematodes.
Hoe kunt u jicht herkennen?
Wanneer er jicht aanwezig is, dan is de urinezuurspiegel te hoog in het lichaam. Dit urinezuur hoopt zich op doordat de stofwisseling niet goed verloopt in het lichaam. Hierdoor kunnen urinekristallen ontstaan en in de gewrichten komen. Dit kan resulteren in plotselinge en pijnlijke aanvallen van gewrichtsontstekingen. Dit kan eenmalig zijn of vaker terugkomen.
Wat wordt er bedoeld met osteoporose?
Bij osteoporose neemt de botdichtheid af waardoor de sterkte van het bot afneemt. Doordat de sterkte van het bot afneemt verandert de structuur van het bot nog meer. Door dat de botdichtheid verminderd is de kans groter dat er botbreuken ontstaan.
Weke delen reuma?
Weke delen reuma is een aandoening aan spieren, pezen en slijmbeurzen. Fybromyalgie is de bekendste vorm van weke delen reuma. Fybromyalgie komt bij twee op de honderd mensen voor.
Wat is artrose?
Vanaf het twintigste levensjaar wordt het kraakbeen geleidelijk steeds iets minder gesmeerd en kan er wrijving optreden bij beweging. De kwaliteit van het gewrichtskraakbeen gaat ook iets achteruit. Mede hierdoor wordt de belastbaarheid en de beweeglijkheid van het gewricht minder. Dit kan resulteren in pijn, stijfheid en bewegingsbeperking.
Slijtage ontstaat voornamelijk op de gewrichten waar veel gewicht op rust, zoals de knieën en heupen, maar ook delen in de rug en nek kunnen aangetast raken. Slijtage kan geleidelijk ontstaan. Hoe en waarom is vaak onduidelijk. Echter zijn er een aantal risicofactoren. Een trauma van het gewricht zoals door een auto-ongeluk of sportletsel kan het gewricht eerder doen slijten. Of door het continue belasten van het gewrichten op een verkeerde manier, denk aan herhaalde zware bewegingen.
Hoe ziet het behandelplan eruit?
Afhankelijk van de vorm van reuma die is vastgesteld wordt er een behandelplan opgesteld met de fysiotherapeut. Het behandelplan van de fysiotherapeut zal gericht zijn op bewegen binnen de grenzen van de aandoening, maar zal zich juist ook richten op het activeren van het lichaam. Bij reuma is het van belang om ondanks de pijn en stijfheid wel in beweging te blijven. Uw fysiotherapeut kan hierbij advies geven in welke mate en welke vorm beweging voor u goed zijn.
Fysiotherapie in Hilversum
Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!