Nekklachten behandelen in Hilversum?

Iedereen heeft zo’n beetje wel eens last gehad van zijn nek. De meeste type nekklachten ken geen specifieke oorzaak. Vaak zijn nekklachten toe te schrijven aan overbelasting van gewrichten, spieren of banden van de wervelkolom. Ook kunnen nekklachten een gevolg zijn van klachten aan andere delen van het lichaam.

Wat zijn oorzaken van nekklachten?

Aan nekklachten kunnen verschillende oorzaken onderliggend zijn. Soms komen de klachten niet vanuit de nek, maar door disbalans of scheefstand van uit andere delen van het lichaam. Daarnaast kunnen trauma’s als een ongeluk of een onverwachte beweging klachten geven in de nek. Bij een verkeerde houding kan de nek ongunstig worden belast, dit kan overbelasting veroorzaken. Zwakke spieren, te weinig lichaamsbeweging, veel draaien, stress, ouderdom en veel tillen kan bijdrage aan het ontstaan van nekklachten. Wanneer een of meerdere wervels vast zitten kan dit spanning veroorzaken in de nek waardoor zenuwen geïrriteerd raken omliggende spieren klachten gaan geven.

Wat zijn voorbeelden van nekklachten?

Nekklachten kunnen verschillende symptomen afgeven. Vaak zijn pijn, stijfheid of bewegingsbeperking de meest opvallende klachten. Nekklachten kunnen plaatselijk klachten geven of uitstralen naar de schouder, armen of handen. Indien ze uitstralen geven ze vaak een tintelingen of een prikkend gevoel. Soms zijn klachten alleen aanwezig tijdens bewegen en in andere gevallen zijn ze constant aanwezig. Mogelijk kunnen ook vanuit de nekklachten, hoofdpijn ontstaan.

Wat is de anatomie van de nek?

De cervicale wervelkolom ofwel de nek bestaat uit zeven wervels. Tussen alle wervels bevinden zich tussenwervelschijven, deze zorgen voor de demping tussen de wervels. Naast de tussenwervelschijven zitten er ook facetgewrichten tussen de wervels deze samen zorgen voor een optimale beweging van de wervelkolom.

De nek heeft ongeveer 7 lagen spieren, bestaande uit grote sterke spieren tot kleine stabiliserende spieren. Naast spieren ontspringen ook een tal van zenuwen vanuit de ruggengraat te hoogte van de nek. Een nekklacht is daardoor over het algemeen een blessure aan niet alleen de spieren maar vaak ook aan de gewrichten, banden en zenuwen.

Hoe ontstaan nekklachten?

De ruggengraat is eigenlijk het huis van de zenuwen. De zenuwen lopen via deze wervelkolom naar buiten het lichaam in. De rug en nek hebben ongeveer zeven lagen spieren, bestaande uit zeer kleine spiertjes tot aan hele grote sterke spieren. Een goed functioneren van de lage rug is alleen mogelijk als de bovenstaande structuren optimaal met elkaar samenwerken. Een nekklacht is daarom vaak een blessure aan onder meer de spieren, gewrichten, banden en zenuwen tezamen.

Hoe ziet een behandelplan eruit?

De fysiotherapeut zal eerst onderzoeken waardoor de klachten ontstaan kunnen zijn. Ook zal er gekeken worden naar de beweeglijkheid en de samenwerking van spieren in het gehele lichaam. Een behandelplan wordt opgesteld om de kern van het probleem aan te pakken, middels oefeningen, massage en andere technieken zal worden toegewerkt aan een klachtenvrije nek. Indien nodig zal er aandacht worden besteed aan versterken van andere spieren in het lichaam en aan de houding om nieuwe klachten te voorkomen.

Welke specialisten kunnen u met uw nekklachten helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut

Behandeling nekklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?