Spit/Lumbago - Acute rugpijn behandelen in Hilversum?

Een plotselinge rugpijn wordt ook wel lumbago of spit genoemd. Het is een veel voorkomende rugpijn. De klachten worden vaak omschreven alsof het erin is geschoten. Spit of lumbago wordt snel gezien als een acute spierverkramping, maar vaak zijn er ook gewrichten bij betrokken. Wanneer u eenmaal last heeft gehad van spit of lumbago is de kans 80% dat dit nog een keer gebeurt.

Hoe ziet de rug er anatomisch gezien uit?

De onderrug is het laatste beweegbare stukje van de wervelkolom. Aan de lumbale wervelkolom zit het staartbeen vast. De wervels van de lage rug hebben de grootste wervellichamen van de wervels van het lichaam.

Om schokken te kunnen opvangen zitten er tussen de wervels, tussenwervelschijven dit zijn kleine kussentjes. Wanneer er druk op de wervelkolom komt te staan dan worden deze samen gedrukt en wanneer er weinig druk op staat absorberen ze water.

Daarnaast zitten er tussen de wervels facetgewrichten deze werken als scharnieren. Samen met de tussenwervelschijf zorgen de facetgewrichten voor optimale beweging van de wervelkolom. De zenuwen lopen via de wervelkolom naar buiten het lichaam in. De rug heeft ongeveer zeven lagen spieren. Aan de achterzijde lopen lange rug strekkende spieren, ook zitten er kleine spieren die zorgen voor de stabiliteit van de wervelkolom. Een goed functioneren van de lage rug is alleen mogelijk als de bovenstaande structuren optimaal met elkaar samenwerken.

Hoe kunt u spit herkennen?

Doordat er tijdens spit een klein scheurtje in de tussenwervelschijf ontstaan, spannen als reactie de rugspieren aan om erger te voorkomen. Heftige pijn of schietende pijn is het eerste symptoom wat wordt waargenomen. Daarnaast voelt de rug vaak stijf en is lang zitten of bewegen van de lage rug erg pijnlijk. Wanneer er een schietende pijn aanwezig is in combinatie met uitstraling voorbij de knie aan de achterzijde van het been wordt dit ischias genoemd.

Wat zijn oorzaken voor Spit?

De oorzaak van spit is vaak toe te kennen aan ongunstig, bukken, tillen, draaien of verkeerd zitten. De belasting van de onderrug is niet optimaal waardoor de natuurlijke holling verdwijnt en er een asymmetrische belasting ontstaat. Wat veel druk geeft op de achterzijde van de tussenwervelschijf.

Hoe ziet het behandelplan eruit?

De oorzaak van spit is vaak toe te kennen aan ongunstig, bukken, tillen, draaien of verkeerd zitten. De belasting van de onderrug is niet optimaal waardoor de natuurlijke holling verdwijnt en er een asymmetrische belasting ontstaat. Wat veel druk geeft op de achterzijde van de tussenwervelschijf.

Waarom u niet te lang moet wachten met behandeling?

Stap 1 Bewegen

Dit is de meeste belangrijk stap: Het weer langzaam in beweging zetten van de rug op de meest optimale manier. Mobiliserende oefeningen zullen gegeven worden om de beweging in de rug en/ of nek terug te krijgen. Deze thuisoefeningen zijn van groot belang in het herstel van spit.

Waarom u niet te lang moet wachten met behandeling?

Stap 2 Stabiliseren

Indien de pijnklachten voor een groot deel zijn afgenomen dan kan er begonnen worden met het stabiliseren van de wervelkolom.

Zeker bij het trainen van een kwetsbare rug is het van groot belang dat er niet te veel druk op de rug komt. De training wordt langzaam opgebouwd, zodat u uiteindelijk uw dagelijkse activiteiten weer kunt hervatten. Wanneer er een zwakke plek in de rug is ontstaan, zal deze plek als eerste worden aangesproken bij fysieke belasting. Om ervoor te zorgen dat de lichamelijke belasting over het gehele lichaam goed wordt verdeeld, is er stabiliteit nodig.

Waarom u niet te lang moet wachten met behandeling?

Stap 3 Functioneren

Indien uw rug de goede verhouding van mobiliteit en stabiliteit heeft zal de behandeling worden afgebouwd. Het belang van een goede houding wordt benadrukt.

Een herniaklacht kan zijn sporen nalaten dus het is van groot belang dat u de rug blijft mobiliseren en stabiliseren. De stabilisatiefase wordt ook afgebouwd met telkens iets zwaardere oefeningen. Sporten is ook belangrijk. Het conditioneel verbeteren van de spieren is essentieel voor een gezonde rug.

Welke specialisten kunnen u met uw rugklachten helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Behandeling rugklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?