Elleboogklachten behandelen in Hilversum?

Klachten aan de elleboog ontstaan vaak door overbelasting. Bekende elleboogklachten zijn tennis- en golferselleboog klachten. Deze klachten hebben niet direct verband met de sport zoals de naam wel zou vermoeden. Wanneer u het gewricht langdurig belast met bijvoorbeeld langdurig achter de computer werken of schilderen kunnen deze klachten ontstaan.

Hoe kunt u symptomen van
elleboogklachten herkennen?

Symptomen van elleboogklachten zijn afhankelijk van het probleem. Pijnklachten komen vaak voor bij het handen schudden, optillen van de hand, strekken en of buigen van de hand. Daarnaast kunnen pijnklachten ook lokaal zijn en voelbaar zijn bij aanraken van de plek. Verder kan de onderarm gezwollen zijn of stijf aanvoelen. Vaak zijn klachten niet direct voelbaar maar pas na een paar uur of een paar dagen bijvoorbeeld na een langdurige belasting. Wanneer er een zware inspanning is geweest kunnen klachten direct ontstaan.

Wat zijn oorzaken van
elleboogklachten?

Het ontstaan van polsklachten verschild per type klacht. Doordat er zowel een spier, banden, gewricht of zenuwaandoening onderliggend kan zijn aan de klacht is het ontstaan verschillend. Het carpaal tunnel syndroom ontstaat door een beknelling van de nervus medianus zenuw. Het syndroom van de Quervain ontstaan over het algemeen door overbelasting van de duimpezen, wanneer er veelvuldig veel kracht gezet moet worden.

Wanneer er sprake is van een tenniselleboog heeft dit vaak te maken met overbelasting van de polsstrekkers. Langdurig werken achter een computer, maar ook metselen, timmeren of schilderen zijn activiteiten waarbij de pols te maken krijgt met langdurige belasting. Golferselleboog kent dezelfde symptomen, al zijn deze klachten meer aan de binnenzijde van onderarm voelbaar.

Hoe zit de elleboog in elkaar?

De elleboog is de verbinding tussen de onderarm en de bovenarm. Naast dat de elleboog kan strekken en buigen kan hij ook draaien. Hierbij glijden de botten van het spaakbeen en de ellepijp om elkaar heen om te kunnen draaien. Het strekken gebeurt door het aanspannen van de triceps en het buigen gebeurt door het aanspannen van de biceps. Naast dat er in de arm spieren en banden aanwezig zijn, zitten er ook zenuwen in de arm. De meest bekende zenuw is de nervus ulnaris die bij het stoten van de elleboog een “stroomschokje” geeft. Vandaar de naam stroombotje.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Tijdens de behandeling zal eerst gekeken worden wat het onderliggend probleem is van de klacht zodat er een gericht behandelplan kan worden opgesteld. Om een goed resultaat en een zo klachtenvrij mogelijk te kunnen bewegen zult u doelgerichte oefeningen gaan doen die u thuis ook zal moeten uitvoeren. Deze oefeningen dragen bij aan een gezond beweeggedrag, om de kans op nieuwe klachten te minimaliseren.

Welke specialisten kunnen u met uw elleboogklachten helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut

Behandeling elleboogklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?