De knie verbindt het scheenbeen met het dijbeen, op de uiteinden zit een laagje kraakbeen. Hierdoor schuiven de botten soepel over elkaar heen en het absorbeert schokken. Aan de binnen en buitenkant van de knie zit de meniscus, deze zorgt voor een betere drukverdeling van het dijbeen op het scheenbeen. Het kniegewricht dankt zijn stabiliteit aan de banden die om het gewricht zijn geweven en de sterke spiergroepen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen tijdens het lopen en draaien op zijn plek blijft. Aan de voorzijde van de knie is nog de knieschijf te vinden deze stabiliseert de scharnierfunctie van de knie en remt en beschermt het gewricht. In dit gewricht zijn ook slijmbeurzen aanwezig om de spierpees niet direct over het bot te laten wrijven.
Wat is een jumpers knee?
Jumpersknee is een overbelasting die veelal voorkomt bij sporten waarbij veel wordt gesprongen. Bij een jumpersknee is de peesaanhechting aan de onderzijde van de knie overbelast. Pijn en stijfheid rond de knie tijdens inspanning zijn veel geziene symptomen.
Wat is de functie een knie?
Hoe herkent u een jumpersknee?
Klachten aan de knie zijn aanwezig bij belasting net onder de knieschijf. De pijn is vaak geleidelijk aan erger geworden. Indien de schade ernstiger is kunnen klachten langer aan blijven ook zonder belasting. Onder begeleiding van onze therapeuten is een jumpersknee goed te behandelen.
Hoe nu verder?
Doordat er vele structuren in en rond de knie te vinden zijn, zijn er ook vele type klachten en symptomen bij knieklachten te zien. Veel geziene klachten zijn pijn direct of na belasting, stijfheid bij het opstaan of het gevoel van de knie die op slot schiet. Samen met de therapeut wordt er gekeken naar het pijnlijke gewricht. Door middel van een duidelijk en op maat gemaakt behandelplan wordt er gewerkt naar een oplossing.
Fysiotherapie in Hilversum
Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!