Uit onderzoek van Nivel blijkt dat er in 2016 ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders de diagnose artrose heeft. Het komt vaker voor bij vrouwen dan voor mannen. Artrose kan op iedere leeftijd ontstaan.
Uit onderzoek van Nivel blijkt dat er in 2016 ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders de diagnose artrose heeft. Het komt vaker voor bij vrouwen dan voor mannen. Artrose kan op iedere leeftijd ontstaan.
“Bewegen, bewegen, bewegen. In het goed bewegen en leren ontlasten ligt de oplossing om de klachten van artrose aan te pakken.”
Het ontstaan van artrose is nog onbekend ondanks vele onderzoeken. Er is wel duidelijk dat het gaat om een samenhang van erfelijkheid, geslacht en overbelasting van gewrichten. Wanneer erfelijkheid een rol speelt ik de kans op het ontstaan van artrose op jonge leeftijd groter. Overbelasting kan komen door beschadiging van een gewricht, sporten waarbij gewrichten sterk worden belast, zwaar lichamelijk werk, overgewicht of aangeboren afwijkingen. Deze factoren dragen bij aan het ontstaan van artrose.
Artrose uit zich in de meeste gevallen op eenzelfde manier. Een pijn cijfer verschilt echter bij elk persoon. Veel bijkomende pijnen van artrose zijn; Stijfheid, beperkte bewegingen, pijn en in sommige gevallen een dikke enkel. Bij een pijn beeld van de enkel adviseren wij dan ook altijd een professional te laten kijken en beoordelen.
Tijdens het eerste consult zal de fysiotherapeut door middel van een intake een totaalbeeld krijgen van uw gezondheid. Een combinatie van gerichte vragen en lichamelijk onderzoek zullen uitwijzen waar de klacht vandaan komt. Tijdens het onderzoek wordt er door verschillende soorten testen gekeken of artrose de mogelijke oorzaak is van uw klacht.
Om het behandelplan optimaal in kaart te kunnen brengen zijn eerder genomen diagnostische onderzoeken of röntgenfoto’s wenselijk om mee te nemen naar de fysiotherapeut. Het kan zijn dat er key-aspecten in de voorgaande onderzoeken zit wat kan bijdragen aan een voorspoedig herstel.
De fysiotherapeut kan u helpen bij het verminderen van de pijnklachten en het optimaal leren bewegen van de gewrichten. Tijdens de behandeling van artrose is het doel het behandelen van de gevolgen die voortkomen uit artrose. Voldoende beweging is belangrijk, rust geeft eerder een negatief resultaat. Bewegen is positief voor het gewricht het doel is het gewricht zo beweegbaar mogelijk te houden, waardoor het gewricht gesmeerd blijft. Het trainen van spieren is van groot belang om zo mobiel mogelijk te blijven. Daarnaast kan de fysiotherapeut u advies geven met betrekking tot sport en opbouwen van lichamelijke activiteiten.
De fysiotherapeut focust op de beweging van het gewricht en de omliggende stabiliteit. Door middel van mobiliserende technieken, spierontspaningstechnieken en speciale behandelapparaten kan de fysiotherapeut uw klachten behandelen. Oefeningen worden gegeven voor mobiliteit en/of stabiliteit.
Artrose kan bewegingen beperken of zelfs pijnlijk laten aanvoelen. De gewrichten in rug of nek kunnen door een juiste houding, oefeningen en diverse andere adviezen ontlast worden.
Rugrevalidatie draagt bij om de stabiliteit en conditie van de rug te verbeteren. De combinatie van een op maat gemaakt trainingsschema en medische fitness zorgt voor een optimale conditie en kracht in het lichaam.