Heb ik achillespees tendinopathie?

Achillespees tendinopathie is een irritatie van de achillespees. De achillespees verbindt de voet met de kuitspieren. Klachten aan de achillespees komt zowel voor bij actieve als inactieve mensen. Mannen en hardlopers hebben de grootste kans op klachten aan de achillespees. Klachten leiden tot verminderde bewegelijkheid van het onderbeen. Achillespees tendinopathie komt vaak door overbelasting dit kan acuut zijn of chronisch door herhaaldelijke irritatie.

Wat is de functie van een achillespees?

De achillespees verbindt de hiel van de voet met de kuitspier. Hij zorgt voor om kracht in het been af te stemmen en bewegingen te ondersteunen van het onderbeen en de enkel. De achillespees is de dikste pees in het lichaam en is ongeveer 15 cm lang. De belangrijkste functie van de achillespees is het buigen van de knie en het strekken van de voet.

Waardoor kunt u een achillespees klacht herkennen?

Afhankelijk van de mate van klacht aan de achillespees zijn er klachten aanwezig. Pijn is de voornaamste klacht. Stijfheid van de enkel, gevoeligheid, zwelling en moeizaam lopen zijn de symptomen die altijd zichtbaar zijn bij deze klachten. Doordat de achillespees het strekken van de enkel en het buigen van de knie ondersteunt zullen deze bewegingen beperkt of pijnlijk zijn. Hierdoor kan een afwijkend looppatroon zichtbaar zijn. Waardoor spanning van het dijbeen kan ontstaan.

Hoe ontstaat achillespees tendinopathie?

Achillespees klachten kent vele oorzaken zoals overbelasting door sport of werk of onderbelasting doordat het onderbeen een periode gegipst is geweest. Een trauma aan de enkel of het onderbeen kan onderliggend zijn. Daarnaast kan een afwijkend bewegingspatroon extra druk geven op de achillespees wat overbelasting veroorzaakt. Ook verkorte spieren, een slechte spierbalans of instabiliteit van de enkel kunnen achillespees klachten veroorzaken.

Hoe ziet het behandelplan van achillespees tendinopathie eruit?

De fysiotherapeut zal eerst kijken waar de klachten vandaan komen, dit doet hij of zij middels een gesprek over het ontstaan van de klachten, dagelijkse activiteiten en sportactiviteiten. Op basis van die gegevens zal er een behandelplan worden opgesteld ter bevordering van de klachten. De behandeling zal bestaan uit pijnvermindering, bewegingen te verbeteren van de enkel en knie middels rekoefeningen en eventueel manuele technieken. Wanneer klachten verminderd aanwezig zijn zal de behandeling zicht richten op voorkomen van nieuwe klachten. Door spierbalans te optimaliseren en instabiliteit te minimaliseren en zo (sport) activiteiten weer op te kunnen pakken.

Welke specialisten kunnen u met uw blessure helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Fysiotherapie Hilversum?