Kaakklachten kunnen een significante impact hebben op uw dagelijks leven, van het eten van voedsel tot het voeren van gesprekken, tot zelfs slapen. Kaakklachten zijn vaak een verzamelnaam voor klachten die terug te voeren zijn op het kaakgewricht, de kauwspieren en gerelateerde structuren. Dit wordt ook wel temporomandibulaire disfunctie genoemd.
Kaakklachten behandelen in Hilversum?
Het is een veelvoorkomend misverstand dat bij kaakproblemen alleen een (tand)arts of kaakchirurg hulp kan bieden. Er is ook een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich specifiek richt op kaakgerelateerde problemen namelijk de kaakfysiotherapie. MoveWell heeft een gespecialiseerde fysiotherapeuten werken voor de kaak. Onze kaakfysiotherapeut ziet vele kaakklachten en werkt nauw samen met specialisten en tandartsen.
Wat zijn kaakklachten?
Onze kaakfysio kan helpen!
Kaakfysiotherapie, ook wel orofaciale fysiotherapie genoemd, is een specifiek gebied van de fysiotherapie dat zich richt op het diagnosticeren en behandelen van problemen met de kaak en het gezicht.
Zoek altijd een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in de kaak. MoveWell kan u helpen.
Hoe kunnen kaakklachten ontstaan?
Temporomandibulaire gewrichtsdisfunctie (TMD):
Dit is een overkoepelende term voor problemen met het kaakgewricht en de omliggende spieren. Symptomen kunnen variëren van pijn in de kaak en het gezicht tot problemen met het openen en sluiten van de mond.
Bruxisme
Dit is een aandoening waarbij u uw tanden op elkaar klemt of ze over elkaar schuift, meestal tijdens de slaap. Dit kan leiden tot een reeks kaakproblemen, waaronder pijn, slijtage van de tanden en TMD.
Kauwspierdisfunctie
Zoals de naam het al zegt kan er door een verkeerd gebruik van de spieren, kaakklachten optreden. De kaakfysiotherapeut kan deze spieren goed behandelen.
Verstoring/ verplaatsing van de discus (gewrichtschijf)
De kaak is een ingewikkeld gewricht. Het TMJ gewricht bevat een schrijf die kan luxeren ofwel verplaatsen. De kaakfysiotherapie kan u hierbij helpen.
Gebitsproblemen
Gebitsproblemen kunnen ook resulteren in kaakklachten denk hierbij aan een slechte beet, asymmetrie, onder- of overbeet.
Overige oorzaken
Net als andere gewrichten in het lichaam, kan het kaakgewricht worden aangetast door artritis, wat pijn en beperkte beweging kan veroorzaken. Kaakklachten kunnen ook optreden na kaaktrauma of kaaketsel. Dit kan ook na een langdurige mondopening (zoals na een tandheelkundige ingreep).
Wat is de functie van de kaak?
Het kaakgewricht is het gewricht dat de schedel maakt met de onderkaak. Het is een complex en uniek gewricht dat een zogenoemde gepaarde beweging genereert. Dit betekent dat het linker en rechter kaakgewricht tegelijk moeten bewegen. De bovenkaak daarentegen kan niet bewegen, deze zit vast aan je schedel.
Wat is een "lock"?
Als de banden van het kaakgewricht verrekt zijn of gescheurd, dan kan het de kraakbeenschijf uit het kaakkopje trekken waardoor deze steeds terug moet schuiven bij het openen van de mond. Als deze niet meer terug wilt schuiven met openen van de kaak ontstaat er een bewegingsbeperking wat ook wel een ‘lock’ wordt genoemd. Hierbij kunt u uw mond niet verder openen en/of dicht doen.
Wat kunt u verwachten van de behandeling?
Een fysiotherapeut kan u helpen met het verminderen van de kaakklachten. Het is belangrijk om het kaakgewricht en daarmee de spieren minimaal te belasten. De fysiotherapeut zal samen met u een behandelplan opstellen om de spieren en het gewricht weer te gaan belasten. Oefeningen om omliggende spieren optimaal te laten functioneren zal onderdeel zijn van de behandeling. Daarnaast zal er ook gekeken worden naar de omliggende gewrichten zoals de nek en uw lichaamshouding.