Carpaal tunnel syndroom behandelen in Hilversum?

Carpaal tunnel syndroom is een inklemming van de een zenuw van de hand. De behandeling van deze klacht kan operatief of conservatief worden aangepakt. Carpaal tunnel syndroom is een veel voorkomende aandoening die pijn, gevoelloosheid en zwakte in de pols en hand veroorzaakt. CTS kan het gebruik van de hele arm beïnvloeden. Het wordt veroorzaakt door druk op de zenuw in het begin van de handpalm (nervus medianus). Indien de druk op de zenuw te hoog blijft dan kan een operatie nodig zijn als de symptomen ernstig zijn. Voor veel mensen kan gespecialiseerde fysiotherapie ofwel handtherapie pijn en gevoelloosheid verlichten. Zo kunnen onnodige operaties voorkomen worden.

Bij MoveWell zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van Carpaal Tunnel Syndroom. Wij hebben fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd als handtherapeut. Gezien de complexiteit van de klacht raden wij u altijd aan te kiezen voor een gespecialiseerd handtherapeut. MoveWell werkt nauw samen met verwijzers en specialisten en ziet daarom complexe hand- en polsklachten.

Wat is Carpaal tunnel syndroom?

De carpaal tunnel is een smalle doorgang (ongeveer de grootte van een dubbeltje) aan de palmzijde van je pols. De naam carpaal tunnel syndroom kent zijn naam doordat er een tunnel wordt gevormd door onder andere de carpale botjes. Deze tunnel beschermt de medianus zenuw en de pezen die je vingers buigen.

De tunnel kan vernauwen door een blessure of aandoening. De pezen en zenuwen in de tunnel kunnen ook zwellen en nemen vervolgens meer ruimte in beslag. Dit kan resulteren in een grotere druk op de zenuw. Een polsbreuk of artritis kan er ook voor zorgen dat de tunnel kleiner wordt.

Druk op de zenuw kan pijn en zwakte in de pols en hand en gevoelloosheid of tintelingen in sommige vingers veroorzaken. De meest aangedane vingers zijn de duim, wijsvinger, middelvinger en soms de ringvinger. Als deze verhoogde druk gedurende een lange periode aanhoudt leidt dit tot carpaal tunnel syndroom.

Hoe kunt u Carpaal tunnel syndroom herkennen?

De klachten van carpale tunnel syndroom komen het meest voor tussen de 40ste en 60ste levensjaar. Het begint meestal geleidelijk. Veel mensen geven aan dat ze wakker worden met gevoelloosheid, tintelingen of een brandend gevoel in hun duim, wijsvinger en middelvinger. In sommige gevallen geeft de ringvinger ook klachten. Veel mensen hebben de behoefte om hun handen als het ware los te schudden om te proberen om zodoende de symptomen te verlichten.

Klachten nemen vaak toe als de druk op de carpale tunnel toeneemt: dit kan gebeuren bij:

– Het vastpakken van zware voorwerpen.

– Het typen

– Het vasthouden van een mobiele telefoon

– Iets langdurig vastpakken

Blijft de druk op de zenuw dermate lang, dan kan handzwakte en meer constante gevoelloosheid optreden. Zo kan het zijn dat u voorwerpen zomaar laat vallen.

Hoe ziet de pols er anatomisch gezien uit?

De pols is de verbinding tussen de hand en de ellepijp en het spaakbeen. De hand bestaat uit acht kleine beenderen en worden bij elkaar gehouden met het kapsel, spieren en banden. De carpale tunnel loopt in het midden van de pols naar de duim, wijs, middel en ringvinger. In de hand zijn een aantal kleine spieren aanwezig die zorgen voor het bewegen van de vingers. Het bewegen van de hand wordt aangestuurd vanuit de onderarm.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

De echte oorzaak van het syndroom is onbekend. Wanneer de ruimte van de pols wordt vernauwd ontstaan klachten. Door ontwrichting, breuk van de pols, artrose of door langdurige overbelasting kan de ruimte vernauwen. Ook kan vocht vasthouden tijdens de zwangerschap ervoor zorgen dat klachten ontstaan.

Wat voor behandeling kunt u verwachten?

De fysiotherapeut kan helpen met klachten te verminderen en nieuwe klachten helpen te voorkomen. De oorzaak van de klachten zal bepalen hoe het behandelplan eruit komt te zien. Er zal worden gekeken of er met aanpassingen de belasting kan worden verminderd. Door middel van oefeningen wordt er gekeken of de zenuw vrij kan komen, waardoor klachten zullen afnemen. Indien nodig zal er een operatie plaats vinden.

Fysiotherapie in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell fysiotherapie Hilversum?

Welke specialist kan u helpen met uw klacht?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist