Middenrugklachten behandelen in Hilversum?

Middenrugklachten kunnen ervaren worden als pijn of stijfheid, dit hangt af van het type rugklachten en hoe lang u de klacht heeft. Veruit de grootste groep rugklachten, ongeveer 90%, wordt aspecifieke rugklachten genoemd gezien deze een niet specifieke oorzaak kennen. De klachten zijn dan onder andere het resultaat van overbelasting van de gewrichtjes, spiertjes en banden van de wervelkolom. Rugcentrum MoveWell is gespecialiseerd in lage rugklachten, zowel het behandelen als het trainen van een zwakke rug. Lees graag verder voor meer informatie over rugklachten.

Wat zijn symptomen van
middenrugklachten?

Symptomen bij midden rugklachten zijn veelal pijn en beperking. De pijn is vaak voelbaar in de onderrug maar soms ook hoger. Middenrugklachten kunnen ook resulteren in nek- of lage rugklachten. Midden rugklachten gaan soms gepaard met stijfheid en bewegingsbeperking. De chiropractor bij MoveWell geeft na een uitvoerige intake u uitleg over uw type rugklachten. Rugklachten kunnen namelijk erg verschillen.

Wat zijn oorzaken van
middenrugklachten?

Plotselinge oorzaken zoals tillen, vallen, een ongeluk of een verkeerde beweging. Geleidelijke oorzaken zoals een aanhoudende verkeerde houding (bij zitten, staan of liggen), te weinig lichaamsbeweging, zwakke buik- en rugspieren, veel tillen, bukken en draaien, stress, overgewicht, zwangerschap, ouderdom (slijtage), aangeboren afwijkingen zoals beenlengteverschil.

Wat is de anatomie van de middenrug?

De middenrug bestaat uit twaalf wervels. Dit wordt ook wel de thoracale wervelkolom genoemd. In de plaatjes hiernaast is dit oranje gekleurd. Dit is het meest stabiele gedeelte van de wervelkolom omdat de ribbenkast hierom heen sluit. Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven die fungeren als kussentjes ofwel schokabsorbers. Facetgewrichten zitten ook tussen de wervels, deze werken als scharnieren.

Hoe ontstaan middenrugklachten?

Samen met de tussenwervelschijf zorgen de facetgewrichten voor optimale beweging van de wervelkolom. De ruggengraat is eigenlijk het huis van de zenuwen. De zenuwen lopen via deze wervelkolom naar buiten het lichaam in. De rug en nek hebben ongeveer zeven lagen spieren, bestaande uit zeer kleine spiertjes tot aan hele grote sterke spieren. Een goed functioneren van de middenrug is alleen mogelijk als de bovenstaande structuren optimaal met elkaar samenwerken. Een middenrugklacht is daarom vaak een blessure aan onder meer de spieren, gewrichten, banden en zenuwen tezamen.

Hoe ontstaan gewrichtsklachten in de rug?

Het ‘vastzitten’ van één of meer rugwervels of gewrichten veroorzaakt spanning in de onderrug. Zenuwen raken geïrriteerd en de omliggende spieren gaan pijn doen tot de uiteindelijke blessure een feit is.

Lorem ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet

fysiotherapie carpaal tunnel syndroom

De meeste rugklachten en andere gewrichtsklachten ontstaan op dezelfde manier, namelijk door overbelasting. Zit u elke dag verkeerd achter het bureau? Slaapt u in een verkeerde houding op een ongemakkelijk bed? Tilt u telkens vanuit de rug? Dan is het niet zo vreemd dat de gewrichten overbelast raken. Op een gegeven moment kan de druk op een gewricht zo hoog worden, dat deze gaat irriteren.

Lorem ipsum dolor sit amet

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Gewrichten zijn niets anders dan scharnieren. Als de scharnieren van uw deur gaan piepen, dan weet u ook dat er te veel spanning op staat. Bij aanhoudende druk op deze scharnieren/gewrichtjes kan de irritatie omgezet worden in een pijnsignaal. Denk hierbij aan de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Het pijnsignaal resulteert in een hogere spierspanning. Ter illustratie: als je hand per ongeluk een hete verwarming raakt, dan trek je die in een reflex snel terug.

Lorem ipsum dolor sit amet

#fysio #fysiotherapie #chiropractie #praktijk #Hilversum #movewell #movewellminute #behandeling #rugklachten #sportfysiotherapie #bekkenklachten #nekklachten

Bij rugpijn gebeurt in wezen hetzelfde. Als er een hoog pijnsignaal is dan trekken de spieren als reactie samen. Het lichaam beschermt je dan om deze plek niet meer te belasten. Belast je de geïrriteerde plek wel, dan kan dit tot meer pijn leiden. De vicieuze cirkel van het ontstaan van rugklachten kan plotseling opkomen; dan ‘schiet het in je rug’ zoals bij spit. De vicieuze cirkel kan ook in jaren geleidelijk opbouwen met als gevolg toenemende pijnklachten.

Welke specialisten kunnen u met uw middenrugklachten helpen?

Angela Gödecke

Fysiotherapeut, Echoscopist

Niels van der Meulen

Manueel therapeut

Simon Oosterhoff

Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut

Carlien Dirkse van den Heuvel

Fysiotherapeut

Behandeling lage rugklachten in Hilversum

Benieuwd hoe een van onze specialisten u verder kan helpen? Neem dan contact op met ons. Het is onze missie om u goed te laten bewegen zonder klachten. Move well, feel better!

Wilt u een afspraak maken bij MoveWell Chiropractie Hilversum?